top of page

Montessori kooliklassi juhendajaks saamise teekond: eksamisessioon ja õpingute lõpp



Juba poolteist aastat oleme saanud kaasa elada Riina Must’a teekonnale 6-12 vanuserühma Montessori juhendajaks saamisel. Riinast saab juba sel sügisel Tallinnas avatava uue Montessori kooliklassi juhendaja. 26. jaanuaril 2024 sai Riina (koos veel kahe koolitusel osalenud eestlasega) lõpuks kätte oma kauaoodatud diplomi! Palusime tal kokkuvõtlikult kirjeldada, milliseks kujunes tema eksamisessioon ja õpingute lõpp ning loodame, et see väljendusrikas pilguheit pakub Sulle sama palju lugemisnaudingut kui meile!



Juhul, kui Sul on jäänud lugemata eelmised postitused Riina õpingute kohta, siis saad seda teha allolevatel linkidel:


Riina õpingute I kajastus:


Riina õpingute II kajastus:


Riina õpingute III kajastus:


Riina õpingute IV kajastus:



Järgnevalt aga jagame Sinuga Riina kaasahaaravat kirjeldust sellest, milliseks kujunes tema lõpuspurt:


“ On käes hetk, kui saan vaadata seljataha ning öelda, et uskumatu, et selle ära tegin! Mul on AMI Elementary diplom käes, õpingud edukalt läbitud ning tunne on selline, et olen teinud nii suure sammu edasi, et olen 1,5 aastaga saanud uueks inimeseks. 🥰

See ei olnud ainult täiendõpe mulle kui õpetajale, vaid nii suurelt avardav kogemus nii mitmel tasandil, et polegi sõnu kõige kirjeldamiseks...


Minus on hästi suur tänutunne, et MTÜ Edendades Montessori Haridust mind sellele teekonnale usaldas ja mulle neid õpinguid võimaldas. Sügav kummardus ja soe kallistus igale vägevale naisele selles ühingus!

Tänu oleks suure toetuse ja hoituse eest avaldada veel nii paljudele, et seda siin kajastama hakata pole mõtet. Käin ja kallistan oma tugigruppi järgemööda, alustades oma imelisest perest.


Küll aga soovin jagada, millised on minu muljed viimasest kolmest nädalast Gironas ja eksamisessioonist.


Nii nagu kogu see õpingute aeg, olid ka viimased kolm nädalat paralleelselt pingelised ja lõbusad. Lihtsalt, kõike oli seekord kordades intensiivsemalt. 

Esimene nädal Gironas algas kohe kirjalike eksamitega, mis olid jaotatud kolmele päevale ja seitsme valdkonna vahel: Montessori teooria ning kõik kuus eksamiainet (matemaatika, geomeetria, keel, geograafia, bioloogia ja ajalugu). Suureks abiks oli üheskoos õppimine ja arutlemine. See õppimine käis umbes nii:





Teine nädal oli praktiliseks eksamiks harjutamise aeg. Pean ütlema, et enda vaates tegin selle nädalaga imesid! Enne minekut olin mures, et mul polnud jäänud aega harjutamiseks ning olin leppinud mõttega, et kui loosiõnn ei naerata ja tõmban vale pileti, siis ei pruugi eksam hästi minna. Selle ühe nädala ja 12-tunniste koolipäevadega aga võin öelda, et jõudsin sellisesse kohta, et olin võimeline iga piletiga eksami ära sooritama. Ja kokku oli pileteid kuues aines 72! Ainus murekoht oli, et ma eksamil liiga närvis poleks ja “kinni ei kiiluks”. 


Jagan mõned fotod õppimisest ja harjutamisest. Sekka ka üks väga unine päev, kus reaalselt jäingi laua taga magama. Teolt tabatud. 🙈





Kolmas nädal oli jaotatud praktilise eksami aegadeks ning suuremal osal tulid pered selleks ajaks Hispaaniasse järele. Paraku minu pere tulek ei osutunud oodatud mõnusaks puhkuseks, sest juba teisel päeval jäi poeg hirmsasse kõhuviirusesse, mis tabas järjest kogu me pere. Ei ole tahtmist kirjutada siin kogu sellest pingest ja kurvastamisest, mis haigusega kaasnes (sealhulgas päeva haiglas veetmine ja kolimine haige lapsega ühest korterist teise, kui boiler seina pealt alla kukkus), kuid õnneks püsisin mina piisavalt terve, et teha ära praktiline eksam ja nädala lõpus koju lennata. Lõpuaktusel jäi küll haiguse tõttu osalemata ning mõnusat päikselist Hispaaniat me samuti nautida ei jõudnud, kuid suures pildis saan siiski olla õnnelik ja tänulik, et kõik, mis oluline, sai edukalt tehtud. Ega midagi – puhkamiseks ja nautimiseks tuleb tagasi minna! 🙂

Perepilt esimesest õhtust Gironas, kui kõik olid veel terved:





Aga nüüd siis praktilisest eksamist endast. 

Seda pinget, mis oli minus eksamipäeva hommikul, on raske kirjeldada. Siiski on hea tõdeda, et pingest ja magamatusest hoolimata suutsin hoida oma pea selge ja meele piisavalt rahuliku, et kui eksam juba peale hakkas, kadus närv täielikult. Eksamineerijad olid USA-st, Saksamaalt ja Hispaaniast ning nad olid tõeliselt toetavad ja sõbralikud. Võin lausa öelda, et nautisin oma eksamit!

Loosi tahtel sain eksamit alustada esimese suure looga, jätkata grammatika üle arutledes, bioloogias rääkisin lehe osadest ja matemaatikas esitlesin, kuidas teisendada kümnendsüsteemi ümber teistesse süsteemidesse. Tõeliselt lõbus ülesanne, millele ma enne Montessori-õpinguid poleks osanud mõeldagi! Geomeetrias tegelesin ringiga ja ajaloos jutustasin Maa ajaloost geoloogilise kella põhjal. 

Eksamit olime samal ajal tegemas kolmekesi. Siin oleme Estefania ja Sergioga koos rõõmustamas ja päikest nautimas, kui eksam möödas:





Ja siin on pilt meist kõigist, kes me lõpetasime:





Oli neid, kes otsustasid eksamile üldse mitte tulla, vaid lõpetavad koos järgmise kursusega 2025. aastal, kuid kõik, kes tulid, said eksamid edukalt tehtud.

See on tõeliselt tore seltskond ning ootan väga meie taaskohtumist, mis kindlasti millalgi aset leiab!


Siin ma siis nüüd olen oma diplomiga, tagasi kodus ja tagasi argipäevas, kuid täis uusi kogemusi ja teadmisi ning väga, väga põnevil kõigest sellest, mida nüüd loome! Mul on rõõm ja au olla osa sellest uuest tuulest nimega Montessori meie haridusmaastikul!“





Kahtlemata ei suuda mistahes kirjeldus päriselt edasi anda seda eneseületust, mida diplomisaajad kogu protsessi kestel läbi tegid - see kogemus jääb lõpetajatele enestele hinges kaasas kanda - kuid see ei takista meid ometi mõistmast, et tegu on suurt austust vääriva saavutusega. Oleme MTÜ meeskonna nimel südamest tänulikud Riinale selle väljakutse vastuvõtmise eest ning soovime hingeavardavat ja inspireerivat teekonda Montessori juhendajana!


Kui soovid toetada Riina klassiruumi jaoks õppevahendite soetamist, oled väga oodatud panustama hetkel käimasoleva Hooandja kampaania raames!






AMI Montessori 6-12 vanuserühma juhendajakoolitus, kus Riina Must osales, oli jaotatud umbes pooleteise aasta jooksul (august 2022 - jaanuar 2024) neljaks intensiivseks õppemooduliks, mis koosnes kontakttundidest ja distantsõppest (teooria ja praktika), vaatlus- ja juhendamispraktikast ning suurest mahust iseseisvast tööst, mis hõlmas muuhulgas kirjanduse lugemist, albumite koostamist, õppevahendite valmistamist, kirjalikke töid ja materjalide läbitöötamist. Täpsemat infot läbitud koolituse kohta saab Montessori Palau Girona õppekeskuse kodulehelt: AMI International Elementary Teacher Training (6-12) [2022-2024] | MIRTC (cursosmontessori.com)


bottom of page