top of page

Montessori kooliklassi juhendajaks saamise teekond: väljaõppe algus ja esimesed muljed Hispaaniast


Pole enam ammu saladus, et MTÜ Edendades Montessori Haridust on võtnud omale julge sihi avada Montessori kooliklass Viimsi/Pirita piirkonnas 2024. aasta sügisel. Kõik, kes vähegi metoodika sisuga kursis, teavad, et sellise klassi loomine algab õpetajast (keda Montessori kontekstis kutsutakse juhendajaks, sest tema roll erineb suuresti traditsioonilisest kooliõpetajast). Juhendaja väljaõpe AMI 6-12 vanuserühma diplomi saamiseks on väga mahukas, pikaajaline ja pühendumist nõudev teekond, mis jõuabki lõpule plaanijärgselt alles 2024. aasta jaanuaris. See annabki täpselt pool aastat, et teha kõik vajalikud ettevalmistused sügiseseks kooliklassi avamiseks.


Selleks, et leida unelmate juhendajat meie kõigi lastele, kuulutasime märtsis välja avaliku konkursi. Oleme tänulikud, et oma kandidatuuri esitas ka Riina Riistop, kelles tundsime ära täpselt selle inimese, keda olime otsinud!


Riina on muusikaõpetaja, lastekoori dirigent ja kahe kooliealise lapse ema. Juba esimesel kohtumisel paistis meile silma tema kõrge enesedistsipliin, organiseeritus, loov lähenemine ja analüüsivõime. Nägime, et tegu on põhjaliku inimesega, kes on teinud väga kaalutletud otsuse oma südamesoovi järgida. Sestap polnud meil kahtlustki, et just tema õpingutele soovime pakkuda täismahus rahastust.


21. augustil lendaski Riina Hispaaniasse, et juba järgmisel päeval alustada oma AMI 6-12 Montessori juhendaja õpinguid Girona Ülikooli õppekeskuses.



Kas soovid kuulda, millised olid Riina muljed pärast esimest nädalat? Laseme tal rääkida oma sõnadega:



“ Minu õpingud on alles nädal aega kestnud, kuid juba võib öelda, et see on ilmselt üks pöörasemaid teekondi, millele oma elus asunud olen. Ja no tegelikult… ma tunnen end suurepäraselt! :)


No tõesti – see siin kõik kokku on hullumeelne… Selles nädalas on olnud KÕIKE ja julgen kahtlustada, et saab olema ka edaspidi. On olnud väsimust ja ärksust, pisaraid ja südamest naermist, igatsust ja äratundmisi, uusi sõprusi ja suures koguses uusi teadmisi, hirme ja elevust. On olnud selliseid murdepunkte, kus tunnen, et oot…ma enam ei suuda uut infot vastu võtta ega ühtegi mõtet mõelda ega ainsatki arvuti klahvi vajutada. Siis aga teeme Girona kuumadel ja meeleolukatel tänavatel õhtuse jalutuse, sööme midagi head ja joome Sangriat, võtame jäätise, naerame iseenda üle – ja jaksame järgmisel päeval jälle. Hoian endaga mõtet, mis meile öeldi kohe esimesel hommikul: kui vahel tundub, et kõike on liiga palju ja ei jaksa ega suuda, siis on vaja teada, et tegelikult aju kohaneb ning suudab ikka rohkem ja rohkem!


Kes need “meie” siis on? Anu, Mai, Jane ja mina. Lihtsalt super! Olin küll ju algselt valmis ka päris üksi tulema ning kindlasti oleks ka nõnda kõik hästi – ka meie ülejäänud 30 kursusekaaslast üle maailma on imetoredad – kuid ma ei saaks tänulikum olla selle meie Eesti neliku eest! No tõesti, nagu oleksime üksteist alati tundnud! Ja loomulikult see abi, mis meil teineteisest on, on hindamatu.



Kõik, mida õpime, on lihtsalt väga-väga põnev ja inspireeriv. Tunnen, et olen osa millestki erilisest ja olulisest. Kõigest, mida õpin, saan midagi endaga argipäeva kaasa võtta ja seda rakendada. Mulle meeldib, et Montessori on üdini praktiline!


Juba praegu tunnen, kuidas saan inimesena suuremaks! Kasutades laulusõnu: “Kasvatan end, et suurem teil’ olla!” :) “



Elame Sulle, Riina, kogu südamest kaasa Sinu Montessori juhendajaks kasvamise teekonnale! 💛



(Pildid: Riina Riistopi erakogu)


bottom of page